Adakah bayi anda mengalami masalah kulit?

Statistik di Malaysia, 1 dalam 5 bayi terdedah lebih 200 bahan kimia yang ada di dalam tali pusat

Kulit sensitif juga merupakan tindak balas di kulit dan memang ada dalam darah. Belum ada yang di temui untuk merawat masalah kulit sensitif. Doktor juga sering mencadangkan pengambilan steroid, tapi ia tidak elok dan banyak ‘side effects’ dan juga tidak sesuai untuk jangka masa panjang. Ini kerana apabila anda menghentikan pengambilan steroid, lama-kelamaan kulit anda akan jadi lebih teruk semula.

Rawatan yang paling advance pada masa kini  adalah injection dupilumab, kos pengambilan injection ini pula berharga RM5900 per dos. Ianya perlu di ambil setiap 2 minggu.

KALAULAH ANDA TAHU FAKTA SABUN YANG ANDA SENTAL PADA KULIT SETIAP HARI….

Satu fakta yang sangat menyedihkan adalah ramai masih tak tahu bahayanya sabun mandi yang mereka gunakan setiap hari. Tidak tahu dan tidak kisah untuk ambil tahu.
Cuba anda baca kandungan pada sabun mandi yang anda sental dan gosok pada kulit beberapa kali sehari. Saya yakin anda akan jumpa satu bahan yang dipanggil SLS.

Mungkin ada yang kata, alah SLS je punnn. Bajet sangat lah nak memilih sabun tak ada SLS pula. Kalau SLS tu bahaya, mestilah orang tak guna untuk buat sabun dan tak boleh dipasarkan. Orang lain guna bertahun tahun ok jerrr.

Kali ini kami kongsikan satu jurnal kajian saintifik yang dijalankan dan dibentang di International Conference on Occupational and Environmental Exposure of Skin to Chemicals di Amsterdam.

1. SLS adalah bahan kimia yang digunakan di makmal untuk menghasilkan kulit radang pada tikus atau tisu kultur.

2. Keadaan kulit radang ini sama seperti ekzema. Tikus/tisu kultur digunakan dalam eksperimen untuk menguji keberkesanan ubat ekzema.

3. SLS mengurangkan NMF (Natural Moisturizing Factor) iaitu pelembap semula jadi yang dihasilkan pada kulit kita.

4. Apabila NMF berkurang, kulit menjadi kering dan air tersejat dari lapisan kulit (Transepidermal Water Loss/ TEWL).

5. SLS menyebabkan kulit jadi merah radang.

6. SLS meningkatkan pH kulit menjadi kurang berasid. pH yang meningkat akan menyebabkan bakteria baik berkurang dan bakteria jahat mendominasi.

7. Sesetengah aqueous cream mengandungi SLS. Sebab itulah ekzema menjadi semakin teruk apabila menggunakan aqueous cream versi ini.

Biasanya jika kulit radang menyerupai ekzema, saya akan minta mereka tukar dulu kepada sabun.

Scroll to Top