5 Cara Probiotik Kecutkan Jerawat Dengan Pantas!

5 Cara Probiotik Kecutkan Jerawat Dengan Pantas!

Tahukah anda probiotik sangat berkesan dalam mengecutkan jerawat dengan pantas? Kalau anda dah cuba pelbagai kaedah, tapi jerawat masih susah nak hilang,apa kata anda cuba skincare yang ada kandungan probiotik! Hasilnya pasti takkan mengecewakan.

Jerawat boleh menyebabkan ramai orang hilang keyakinan diri

Menghadapi muka yang berjerawat hari-hari pasti merunsingkan dan mengundang stress. Lagi-lagi kalau anda ada event penting yang memerlukan jerawat untuk hilang dengan kadar segera!

Skincare produk dengan kandungan probiotik didapati sangat berkesan untuk masalah jerawat. Menurut dr. Zeichner , probiotik ialah bahan yang mendorong pertumubuhan bakteria yang sihat untuk kulit. . Selain tu ,ada beberapa sebab kenapa probiotik digunakan dalam skincare dan sangat berkesan menangani masalah jerawat. Ok, jom kita tengok sebabnya di bawah! 

5 Sebab Kenapa Probiotik Sangat Berkesan Menghapuskan Jerawat dengan Pantas!

1.Mengurangkan radang kulit akibat jerawat 

Bakteria p.acne penyebab jerawat adalah punca kulit meradang dan menyebabkan kemerahan. Pembiakan p.acne dalam liang pori menyebabkan kulit bernanah dan ditumbuhi jerawat yang teruk . Jadi produk skincare yang mengandungi probiotik dapat mengurangkan dan menghalang radang kulit dengan lebih teruk.

Kajian membuktikan bahawa probiotik dapat mengurangkan radang akibat jerawat

Teori disebalik khasiat probiotik untuk jerawat ialah ia berfungsi untuk meingimbangi bakteria sihat pada kulit untuk kurangkan keradangan akibat jerawat”jelas Dr. Zeichner. Selain pori yang tersumbat , ramai dari kita yang tak tahu sebenarnya, keseimbangan bakteria baik (skin micriobiome) pada kulit sangat penting dalam mempengaruhi kesihatan kulit dan pertumbuhan jerawat pada kulit!

2. Menghalang pertumbuhan p.acne 

Skincare yang mengandungi probiotik menghalang pertumbuhan bakteria penyebab jerawat
Skincare yang mengandungi probiotik menghalang pertumbuhan bakteria penyebab jerawat

Berdasarkan article International Journal of Women’s Dermatology, Dr. Klein menegaskan , skincare yang mengandungi kandungan probiotik jika dipakai secara berterusan dapat menghalang pertumbuhan bakteria p.acne , penyebab jerawat ! Jadi ini , bermakna potensi kulit untuk tumbuh jerawat baru akan juga berkurang!

3. Kuatkan skin barrier

Skin barrier yang terganggu akan menyebabkan masalah kulit seperi jerawat, kekeringan, radang  dan eczema . Jadi, dekat sini korang akan nampak betapa powerfulnya probiotik selain dapat membunuh bakteria penyebab jerawat, bahan ini juga sangat baik dalam menguatkan skin barrier. Apa kaitannya? Ok, bila bakteria yang hidup dekat kulit kita tak seimbang, maka banyak bacteria jahat yang akan wujud pada kulit.

Dalam kata lainnya, bacteria punca jerawat dan penyakit kulit yang lain. Jadi,seperti di point no. 1 di atas, skincare yang megandungi probitoik membantu kuatkan skin barrier dengan meingimbangi bakteria pada kulit!

Lavender Collagen Serum Mary Jardin diperkaya dengan probiotik yang berkesan mengecutkan jerawat dan radang kulit akibat jerawat
Lavender Collagen Serum Mary Jardin diperkaya dengan probiotik yang berkesan mengecutkan jerawat dan radang kulit akibat jerawat

Lavender Collagen Serum Mary Jardin antara produk skincare natural yang diformulasi oleh doktor medikal dengan probiotics (lactobacillus ferment) sebagai bahan aktif. Serum ini membantu menguatkan skin barrier, tak mengeringkan kulit dan menghilangkan jerawat dan radang pada kulit . Extract collagen juga membantu meningkatkan penghasilan collagen kulit di samping meningkatkan keanjalan kulit!

Antara ribuan pengguna yang berpuas hati dengan hasil pemakaian Lavender Serum Collagen

Berbeza dengan bahan penghapus jerawat seperti benzoyl peroxide, salicylic acid dan retinol yang boleh mengeringkan kulit dan menggangu skin barrier , probiotik sebaliknya membantu menghapuskan jerawat sambal menguatkan skin barrier korang , mengelakkan simptom kulit terhidrasi (TEWL) tau! Ha, best kan? 

4.Mengecutkan jerawat !

“ Probitik yang ada dalam produk skincare menghasilkan antimicrobial peptides yang berkesan melawan bakteria jahat, kulat dan virus pada kulit.” Jadi, sekarang nampak tak macamana probiotik sebenarnya sangat baik untuk mengecutkan jerawat korang?  Seperti yang kita tahu, sebum yang terlampau aktif juga antara penyebab pertumbuhan jerawat. Yang bestnya, probiotik membantu pengecutan jerawat dengan mengurangkan dan mengawal penghasilan sebum dalam kulit wajah! 

5.Melindungi kulit dari kerosakan radikal bebas

Skin Barrier yang kuat menghalang pertumbuhan jerawat dan masalah kulit yang lain
Skin Barrier yang kuat menghalang pertumbuhan jerawat dan masalah kulit yang lain

Kalau rujuk point di no(3), bila skin barrier kita kuat, maka kulit juga tak mudah untuk diserang radikal bebas, habuk atau bakteria jahat. “Sama seperti fungsi antibiotic merawat jerawat, probiotik juga berkesan melawan radang, membunuh bakteria penyebab jerawat dengan menghasilkan lubang pada bakteria  penyebab jerawat. ” ujur Dr. Engelman , American Academy of Dermatology.  

Ha, dah nampak kenapa anda wajib cuba skincare dengan probiotik untuk kulit? Jangan lupa subscribe blog kami untuk skincare info yang menarik ok! Sebarang cadangan berkenaan skincare tips atau pertanyaan boleh komen di bawah ya! 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
  • Attributes
  • Custom attributes
  • Custom fields
Click outside to hide the compare bar
Compare