5 Bahan Terbaik untuk Atasi Jerawat di Muka!

5 Bahan Terbaik untuk Atasi Jerawat di Muka!

Nak tahu apa 5 bahan terbaik untuk atasi jerawat di muka? Mempunyai kulit muka berjerawat boleh mengundang stress, lagi lagi kalau perempuan! Boleh menyebabkan confident menurun kan! Pemilihan skincare yang betul sangat penting untuk mengatasi masalah yang ada hadapi!

Malangnya, daripada mencari skincare yang berkesan , ramai yang menggunakan make up sebagai shortcut untuk menutup cela di muka. Sebenarnya , make up menjadikan masalah jerawat makin teruk dan mengundang masalah kulit yang lain juga! Sebabnya , dalam bahan cosmetic mengandungi pelbagai bahan kimia yang berbahaya dan boleh menyumbatkan pori !

Seeloknya elakkan makeup dan cari skincare yang sesuai dulu untuk masalah kulit di muka anda! Jom kita semak!

Apakah 5 bahan terbaik yang berkesan untuk atasi masalah jerawat di muka?

1. Minyak Tea Tree

Menurut kajian, tea tree antara minyak essential yang terbaik untuk kecutkan jerawat! Sifat anti-radang dan anti-bakteria dalam teatree dapat mematikan bakteria punca jerawat dan fungus! Termasuklah jerawat jenis vulgaris! Powerkan?

Minyak tea tree antara bahan yang terbaik untuk menghapuskan jerawat
Minyak tea tree antara bahan yang terbaik untuk menghapuskan jerawat

Paling menarik , kadar keberkesanan minyak tea tree ditemui sama dengan benzoyl peroxide tau! Bezanya, minyak teatree tidak mengeringkan kulit.Untuk anda yang kulit berminyak, takpayah risau sebab tea tree ni bersifat non-comedogenics! Bila sebut non-comedogenics, maknanya ia tidak akan menyumbat liang pori anda, disamping melembapkan kulit!

2. Zinc oxide

zinc oxide mengandungi anti-bakteria yang bantu kecutkan jerawat
zinc oxide mengandungi anti-bakteria yang bantu kecutkan jerawat

Tak ramai yang tahu kelebihan zinc oxide dalam merawat jerawat! Menurut kajian ,kandungan anti-bakteria dan anti-radang dalam zinc oxide dapat mengecutkan jerawat tanpa mengeringkan kulit anda. Bukan tu je tau! Zinc oxide dapat merawat kulit yang luka akibat jerawat juga! Paling penting, ianya juga dapat melindungi kulit dari radikal bebas akibat pencemaran dan sinaran UV!

 “zinc oxide bertindak sebagai bahan yang melindungi kulit , membantu melegakan luka kulit serta membantu pertumbuhan semula kulit anda” Renée Rouleau, pakar kulit dan estatik. Bahan ini juga dipercayai membantu dalam masalah kulit seperti melasma, eczema dan rosacea.

3. Benzoyl peroxide

Foods That Might Be Giving You Acne
kelenjar sebum yang aktif adalah punca kepada jerawat

Benzoyl peroxide antara bahan yang banyak digunakan dalam skincare untuk masalah jerawat. Bahan ini akan meresap ke dalam liang pori dan menyingkirkan kulit mati serta minyak(sebum) berlebihan yang mengakibatkan jerawat. Benzoyl peroxide menggunakan oksigen untuk membunuh bakteria penyebab jerawat. Ha, jangan tak tahu, bahan ini juga berkesan untuk anda yang mempunyai jerawat jenis inflammatory tau…

Tetapi…bahan ini sometimes kurang sesuai untuk anda yang mempunyai kulit jenis sensitif. Jadi, untuk anda yang ada kulit sensitif, cari pencuci muka yang peratusan benzoyl peroxide kurang dari 5%, untuk mengelakkan sebarang iritasi atau gatal pada kulit muka.

4. Salicylic acid

Salicylic acid juga antara bahan yang banyak digunakan dalam produk skincare berkaitan jerawat. Bahan ini membantu mengecutkan jerawat dengan berkesan termasuklah jerawat jenis inflmatory.Berbanding benzoyl proxide, salicylic acid tidak dapat membunuh bakteria jerawat , tapi ia mengecutkan dan menghapuskan jerawat dengan menyingkirkan kulit mati di permukaan kulit dan dalam liang pori yang menjadi punca jerawat.

“Salicylic acid, adalah beta-hydroxy acid,yang membantu menyingkirkan kulit mati di permukaan kulit dan dalam liang pori yang menjadi punca jerawat” Kauvar, MD.Kajian juga membuktikan bahawa, salicylic acid membantu untuk membebaskan pori tersumbat dari kulit mati, bakteria dan minyak berlebihan.

The Inkey List Salicylic Acid Cleanser | 24eleven

5. Activated charcoal

Ok , jangan mudah give up kalau dah cuba semua pencuci yang ada kandungan bahan di atas, tapi masih tidak berkesan! Cuba cari bahan yang ada activated charcoal! Activated charcoal adalah antara bahan terbaik yang dapat membantu kecutkan jerawat ! Selain clay mask, ada jugak pencuci muka untuk masalah jerawat, yang diformualsi khas dengan activated charcoal . Jangan terkejut ! Kajian mendapati activated charcoal, adalah bahan yang sangat berkesan untuk membuang kotoran di dalam permukaan kulit tau.

Selain mengawal kandungan minyak(sebum) dan menghapuskan jerawat, terutamanya blackheads dan whiteheads yang banyak bersarang di muka anda!

Paling penting setiap pencuci yang anda pilih haruslah tidak mengeringkan wajah dan membantu dalam masalah jerawat ! Glycerin atau ceramide merupakan dua bahan yang perlu ada untuk memastikan pencuci anda adalah rendah pH!

Detox Clay Mask Mary Jardin diperkaya dengan bahan alami yang membantu kecutkan jerawat

Untuk anda yang blur mana nak dapatkan clay mask yang ada kandungan bentonite clay dan activated charcoal ni, bolehlah cuba Detox Clay Mask Mary Jardin ni! Selain merawat blackheads, whiteheads dan jerawat, yang specialnya , DCM yang diformulasi oleh doktor medikal , juga diperkaya dengan bahan organic seperti madu asli, enzyme betik dan Vitamin C untuk sekatakan kulit yang kusam dengan selamat !

Dah baca 5 bahan terbaik untuk atasi masalah kulit jerawat ni, jangan lupa share dan subscribe untuk lebih banyak article menarik dari kami!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
  • Attributes
  • Custom attributes
  • Custom fields
Click outside to hide the compare bar
Compare