5 Bahan Natural Kaya Ceramide yang Patut Anda Cuba!

5 Bahan Natural Kaya Ceramide yang Patut Anda Cuba!

Apakah bahan natural yang kaya dengan kandungan ceramide? Kalau anda perasan ,sejak kebelakangan ni, banyak produk skincare yang diformulasi dengan kandungan ceramide. Tahu tak, ceramide adalah komponen utama laipsan kulit yang berfungsi melindungi virus dan bakteria berbahaya dari masuk ke dalam tubuh tau!

3 jenis komponen utama lapisan kulit kita ialah ceramides (50%), kolesterol (25%) dan asid lemak (10%). Jadi, nampak tak betapa pentingnya ceramide untuk kulit kita ?

Ceramide juga bertidak sebagai “gam” untuk elakkan air terhidrasi dari lapisan kulit kita dan kekal lembap. Kulit yang sihat adalah kulit yang ada tinggi kandungan ceramide,tak mudah kering ,merekah dan rosak. Makin kita berusia penghasilan ceramide kulit makin menurun.

Bukan kulit berjerawat, kering je yang perlu pada ceramide ni , tapi semua jenis kulit perlukan ceramide ! Jom kita tengok , apa bahan yang perlu ada dalam skincare, untuk tingkatkan kandungan ceramide dalam kulit !

5 bahan yang kaya dengan ceramide baik untuk kulit!

1. Minyak jojoba

minyak jojoba  mempunyai 96%  ceramide yang bertidak sebagai antioksida pada kulit
Minyak jojoba mempunyai 96% ceramide yang bertidak sebagai antioksida

Minyak jojoba antara minyak tumbuhan yang kaya dengan ceramide! Menurut website yang ditulis Dr. Pedro Catala, jojoba oil mengandungi lebih kurang 96% ceramides! Jangan tak tahu antara khasiat jojoba oil adalah meningkatkan hidrasi kulit, meingambangi penghasilan sebum di dalam kulit, antioksidan , anti-radang , anti-bakteria dan membantu kecutkan jerawat.

Minyak Jojoba sesuai digunakan oleh semua jenis kulit, terutamanya mereka yang ada kulit kering, kemerahan dan juga masalah jerawat” Marnie Nussbaum, MD, New York dermatologi. 

2. Minyak Bunga Matahari  (Sunflower oil)

Sunflower oil mengandungi 68%  ceramide , bersifat antiradang dan sesuai untuk kulit sensitif
Sunflower oil mengandungi 68% ceramide , bersifat antiradang dan sesuai untuk anda yang berkulit sensitif

Minyak bunga matahari pula mengandungi 68% peratusan ceramide yang baik untuk anda yang ada kulit sensitif dan kemerahan. Selain melembapkan kulit dan anti-radang, sunflower oil juga membantu membaiki sel kulit yang rosak.

“Selain memberi hidrasi pada kulit, sunflower oil juga dapat membaiki struktur kulit yang rosak, kemerahan dan iritasi (gatal) ”  Y. Claire Chang, MD, New York dermatologi . “Sunflower oil, jojoba oil , everning primrose oil antara minyak kesukaan saya sebab ianya mimik lipid semulajadi yang terdapat pada kulit kita” kata Nussbaum .

3.Minyak Argan (Argan Oil)

Ha, jangan taktahu, argan oil mengandungi dua asid lemak yang penting oleic acid dan linoleic acid. Oleic acid  ni membantu penyerapan bahan aktif yang maksima pada kulit. Sementara linoleic acid pulak fungsinya meningkatkan kadar kelembapan melalui ceramide sintesis (komponen utama kulit yang sihat dan lembap).

Dalam kata mudahnya, argan oil dapat meningkatkan kandungan ceramide pada kulit, disamping bertindak sebagai anti-radang dan antioksidan pada kulit. “ jelas Dr. Herrmann.

Jadi , untuk anda yang berkulit kusam, produk skincare yang mengandungi kandungan argan oil yang tinggi denga Vitamin A dan E ni dapat menjadikan kulit anda muda remaja, pudarkan parut ,melindungi dan membaiki struktur kulit yang dah rosak akibat radikal bebas! Ianya sama seperti fungsi retinoid dan Vitamin C “, jelas Dr. Herrmann

Ha, nampak tak betapa bestnya argan oil ni?So,mana nak cari produk yang ada argan il ni?

Face Oil Mary Jardin diperkaya dengan jojoba oil, argan oil dan sunflower oil

Face oil Mary Jardin misalnya diperkaya dengan 3 bahan diatas dalam 9 kandungan essential oil yang melembapkan kulit , mengatasi kulit kusam, membantu menguatkan skin barrier dan menjadikan kulit glowing secara semulajadi!

4.Oatmeal

Oat juga adalah bahan yang kaya dengan ceramide ! Collodial oatmeal menghasilkan satu lapisan yang berindak melindungi kulit dari terhaidrasi. “Product yang mengandungi colloidal oatmeal dipercayai dapat mengelakkan simptom kulit kekeringan air (TEWL), menjadikan kulit sentiasa lembap dan bebas radang ,”kata Dr. Khetarpal.

Yang menariknya, selain bertindak sebagai “ceramide semulajadi” , colloidal oat juga mengandungi kandungan Vitamin E yang tinggi, yang berfungsi sebagai pelembap semulajadi dan anti radang pada kulit! Jadi, jika anda mengalami keadaan kulit yang kemerahan akibat tersalah guna produk , kulit kering dan gatal serta jerawat yang teruk, cuba cari skincare yang ada oat didalamnya! Ujur Dr.Rieder , MD.

Mary Jardin Lavender Cleanser diperkaya dengan organic oat dan essential oil yang kaya dengan ceramide

Pencuci muka Mary Jardin misalnya diperkaya dengan bahan semulajadi yang mengandungi ceramide semulajadi seperti organik oat, minyak olive dan minyak kelapa yang dah diproses serta selamat untuk kulit anda!

Organic oat misalnya membantu mengurangkan masalah blackheads dan whiteheads pada kulit disamping mengecutkan jerawat , mengurangkan masalah keradangan serta kemerahan kulit!

5.Grapeseed oil

Kandungan ceramide dalam Grapseed oil membantu membaiki skin barrir yang rosak akibat radikal bebas
Grapseed oil membantu membaiki skin barrir yang rosak akibat radikal bebas

Selain bahan diatas, terdapat 73% kandungan ceramide dalam grapeseed oil tau! Jadi ini bermaksud, grapeseed oil juga sangat baik untuk baiki skin barrier kita ! linoleic acid dan antioksidan yang ada dalam minyak ni dapat melembapkan kulit selain menjadikan wajah anda awet muda!

Good news untuk yang mempunyai masalah parut jerawat. Selain kaya dengan vitamin, minyak grapeseed juga kaya dengan phytoceramides dan antioxidant.

Jadi , untuk anda yang mempunyai masalah kulit berjerawat kemerahan , kusam dan kekurangan hidrasi , cuba cari skincare yang ada banyak ceramide seperti bahan yang disenarikan di atas!

Sebarang cadangan atau skincare tips boleh tinggalkan komen anda dalam ruangan di bawah !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
  • Attributes
  • Custom attributes
  • Custom fields
Click outside to hide the compare bar
Compare